Tartaczna 2/15a (3 piętro) +48 58 380 24 25 10:00-18:00
REJESTRACJA ONLINE

Jak zachować sprawność mózgu na dłużej?

22 lipca obchodzimy Światowy Dzień Mózgu – jest to kolejna okazja do przypomnienia o wpływie stylu życia na zachowanie zdrowia i sprawności mózgu na dłużej. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) do 2030 r. choroby mózgu staną się największym zagrożeniem dla zdrowia prowadzącym do śmierci lub niepełnosprawności.

Do grupy chorób mózgu należą m.in.:

  • choroby naczyń mózgowych (udary)
  • stwardnienie rozsiane
  • choroba Alzheimera i inne otępienia
  • choroba Parkinsona
  • zapalenie mózgu
  • nowotwory mózgu
  • padaczka
  • migrena i samoistne bóle głowy
  • zaburzenia nastroju (np. depresja)

Co istotne, niektórym chorobom mózgu można zapobiec lub spowolnić ich postępowanie.

CO KORZYSTNIE WPŁYWA NA ZDROWIE I SPRAWNOŚĆ MÓZGU?

  • regularna aktywność fizyczna i umysłowa
  • dieta bogata w składniki istotne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu (warzywa, owoce, orzechy, ryby, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe)
  • zdrowy sen
  • eliminacja używek
  • unikanie kontaktu z chemikaliami, pleśnią
  • regularna kontrola cukru, cholesterolu i ciśnienia krwi
  • przyjęcie szczepienia na kleszczowe zapalenie mózgu i meningokoki (ze względu na groźne powikłania zakażeń odkleszczowych i bakteryjnych).

Dieta odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, co jest szczególnie istotne w przypadku osób starszych, u których następują procesy niszczące komórki nerwowe. Dietą zalecaną w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób neurodegeneracyjnych (w tym choroby Parkinsona i choroby Alzheimera) jest dieta śródziemnomorska zawierająca dużą ilość antyoksydantów, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Tymczasem jak wynika z ogólnopolskiego badania poszczególnych obszarów stanu zdrowia osób starszych Polsenior2, którego współautorami są specjaliści ProfessMed: dr n. o zdr. Edyta Wernio, specjalista żywienia klinicznego i dietetyki oraz neurolog dr hab. n. med. Kamil Chwojnicki, dieta polskich seniorów pełna jest nieprawidłowości, w tym: niedoborów pokarmowych jakościowych i ilościowych. Przykładowo, aż 25% seniorów nie spożywa codziennie warzyw i owoców zawierających antyoksydanty zmniejszające ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera.

Warto więc przyjrzeć się diecie – zarówno własnej, jak i osób będących pod naszą opieką i skorzystać z porady dietetyka klinicznego, który stworzy indywidualny plan żywienia wspomagający leczenie pacjenta z diagnozą choroby mózgu, zweryfikuje stosowaną dietę pod kątem profilaktyki chorób mózgu oraz dobierze suplementy diety odpowiednie dla stanu zdrowia pacjenta.

JAK WYGLĄDA WIZYTA U DIETETYKA KLINICZNEGO?

  • dokonywana jest diagnoza problemu
  • przeprowadzany jest szczegółowy wywiad dot. stanu zdrowia, występowania chorób przewlekłych
  • analizowany jest dotychczasowy sposób żywienia i stylu życia
  • przedstawiony jest plan żywienia
  • wydaje się szczegółowe zalecenia

Na pierwszą wizytę u dietetyka warto zabrać aktualne wyniki badań oraz spis leków i suplementów, które są zażywane przez pacjenta.

Zapraszamy na konsultacje do specjalistów ProfessMed:

Dr n. med. Marta Stankiewicz, specjalistka żywienia klinicznego i dietetyki

Dr n. o zdr. Edyta Wernio, specjalistka żywienia klinicznego i dietetyki

kontakt@professmed.pl

x INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w Polityka prywatności